“Η εθνικότητα του εργάτη …”

(για την Ανιούσκα)

Η εθνικότητα του εργάτη δεν είναι γαλλική, αγγλική, ή γερμανική· η εθνικότητα του εργάτη είναι η Εργασία, η ελεύθερη σκλαβιά, το ξεπούλημα του εαυτού του. Η κυβέρνησή του δεν είναι γαλλική, αγγλική, ή γερμανική· η κυβέρνηση του εργάτη είναι το Κεφάλαιο. Ο αέρας της πατρίδας του δεν είναι ο αέρας της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Αγγλίας· είναι ο αέρας του εργοστασίου. Το έδαφος που του ανήκει δεν είναι το γαλλικό, το αγγλικό ή το γερμανικό· το έδαφος που του ανήκει είναι δυο μέτρα κάτω απ’ τη γη.

Καρλ Μαρξ, Για το Βιβλίο του Φ. Λιστ “Το Εθνικό Σύστημα της Πολιτικής Οικονομίας”, 1845

*

‘Ενας από τους καλύτερους και πιο φημισμένους άγγλους οικονομολόγους, ο McCulloch, μαθητής του κυνικού Ρικάρντο, εξοικειωμένος με τις τωρινές συνθήκες και κάτοχος μιας συνολικής εικόνας για την εξέλιξη της αστικής κοινωνίας, σε μια δημόσια διάλεξή του τόλμησε, εν μέσω χειροκροτημάτων, να εφαρμόσει στην πολιτική οικονομία αυτό που λέει ο Baco για τη φιλοσοφία:

“Ο άνθρωπος, απέχοντας από το να εκφέρει κρίσεις, προοδεύοντας σταδιακά, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που λες και είναι βουνά τον εμποδίζουν από το να συνεχίσει τη μελέτη του, θα κατακτήσει εν καιρώ τις κορυφές της γνώσης, από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την γαλήνη και τον καθαρό αέρα, από όπου μπορεί κανείς να δει τη Φύση σε όλη της την ομορφιά,  και από όπου, παίρνοντας ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι, θα μπορεί κανείς να κατεβαίνει μέχρι τις τελευταίες λεπτομέρειες της πρακτικής”

Καλός καθαρός αέρας η χολεριασμένη ατμόσφαιρα των υπογείων κατοικιών της Αγγλίας! Μεγαλόπρεπη ομορφιά της Φύσης τα απίστευτα κουρέλια που φορά η φτωχολογιά, τα μαραμένα, κακιασμένα κορμιά των γυναικών που έχουν λιώσει από τη δουλειά, την εξαθλίωση· τα παιδιά, που κυλιούνται στα βοθρολύμματα· τα εκτρώματα, που γεννά η μηχανική υπερεργασία στα εργοστάσια! Οι πολυαγαπημένες τελευταίες λεπτομέρειες της πρακτικής: η πορνεία, ο φόνος, η αγχόνη!

Καρλ Μαρξ, Κριτικά σχόλια στο άρθρο “Ο Βασιλιάς της Πρωσίας και η Κοινωνική Μεταρρύθμιση. Από έναν Πρώσο” (Φόρβερτς, № 60), 184

1 Response to ““Η εθνικότητα του εργάτη …””  1. 1 “Η εθνικότητα του εργάτη …” | Αδεως Trackback on 09/08/2013 at 20:07
Comments are currently closed.

Η χρήση των μεταφράσεων είναι 'ελεύθερη'.

Νέα κείμενα θα προστίθενται σε τακτά (ή και όχι τόσο τακτά) διαστήματα.

_______

για επικοινωνία

coghnorti /@/ espiv /./ net


%d bloggers like this: